Summa sidvisningar

onsdag 23 januari 2013

Fälttecken

Varj förband (regemente, kår) motsvarande har ett vad man kallar fälttecken. Vad är då ett fälttecken? Det kan bestå en en fana, standar, banér, kommandotecken. som användes inom militären för att hålla samman och identifiera trupper i strid. Längre tillbaka i tiden avsågs förutom fanor, standar även mer individuella artefekter som armbindlar, axelskärp och motsvarande.

Fana förs vid förband som inte var uppsuttna. Medans standar förs då av uppsuttna förband. Uppsutten menas i detta fall beridna förband eller åkande förband. Beridna var kavalleri- och dragonförband, även lansijärer och artilleriförband. Åkande förband fanns inom artilleriet, så kallade åkande batterier. Ett bra exempel är Cadells åkande artilleri vid Wendes. Eftersom luftvärnet är sprunget ur artilleriet för av traditionen luftvärnet standar.

Fanan, standaret är något som man vördar och vårdar på ett mycket heligt sätt. Att förlora fanan i strid är lika med en djup förlust.

Se bara Gustav Cederströms målning när de svenska karolinerna på ett smärtsamt sätt lade sina fanor på marken inför Peter II.


Detta är en kopia på I 11 fana som man erhöll 6 juni 1956. Som ersatt den äldre så kallade bataljonsfanan. Denna fana kan beskådas i vårt museum.

 

Bataljonsfana för andra bataljon. Som regemente erhöll av konung Oscar II 13 juli 1893 på Kronobergshed.

Museets våta dröm är att kunna tillverka en kopia på de fanor som förts i Småland under 1900-talet och att få visa dessa i vårt museum.

De fanor som vi skulle kunna tänka oss är följande; Eftersom vi redan har I 11, se ovan, är den saken löst. I 12, Ing 2, A 6, F 12 är de fanor och standar som platsar i vår utställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar